Receptury

Pomazánka falešný humr 
1 středně velkou mrkev, přibližně stejně velký kus celeru a 1 vejce uvařené natvrdo nastrouháme najemno a vyšleháme s taveným sýrem (cca 100g) a máslem (cca 50g). Dochutíme česnekem, hořčicí a solí. 

Chodská sýrová pomazánka 
Lučinu (60g) a strouhaný Eidam (100g) vyšleháme s máslem nebo Ramou (100g), můžeme přidat jemně nakrájené jablko a dochutíme solí. 

Námořnická bašta 
Vyšleháme máslo a sardinky (na 100g másla cca 1/2 konzervy sardinek), přidáme trochu smetany, nastrouhaný celer, rajče a kousek čerstvé papriky. Chuť můžeme zvýraznit citronovou šťávou. Všechny pomazánky můžeme mazat na celozrnné nebo bílé pečivo. 

Pomazánka mlsný ovčák 
Uzený tavený sýr vyšleháme s máslem v poměru 1:1, přidáme dle chuti smetanu, sladkou papriku, popř. pažitku. 

Pomazánka z ajvaru 
Uvaříme 2 vejce natvrdo, nastrouháme a vyšleháme se 100 g ajvaru, taveným sýrem (2 ks cca 80 -100 g) a stejným množstvím rostlinného tuku. 

Pomazánka švédská 
Vyšleháme tvaroh s tresčími játry. Můžeme dochutit cibulkou, nebo lehce přisolit. 

Balkánská pomazánka  
Vyšlehané máslo (nebo ramu) smícháme s uvařenými pomletými červenými fazolemi a taveným sýrem a dochutíme česnekem a solí. Pro obměnu můžeme přidat lžíci rajčatového protlaku. 

Drožďová pomazánka 
Na zesklovatělé cibulce upražíme kostku droždí do hrudek, vmícháme vejce do ztuhnutí a necháme vychladit. Vyšleháme máslo, přišleháme studenou drožďovou hmotu a osolíme. Dle chuti můžeme přidat pažitku, strouhaný sýr nebo česnek. 

Šlehaná niva  
Nastrouhanou nivu ušleháme s kouskem másla a mléka. Dochutíme pažitkou, cibulkou, event. solí. 

Hanácká pomazánka  
Do vyšlehaného másla postupně zašleháme lučinu, tvarůžky, tošku mléka, nakrájenou cibuli a mletou papriku. 

Pomazánka rychlá 
Nastrouhanou šunku a nivu smícháme se zakysanou smetanou. 

Mozaiková pomazánka  
Máslo vyšleháme a smícháme s natvrdo uvařeným vejcem,  mletou šunkou (nebo sýrem se šunkou), kapií, okurkou, sýrem. Můžeme dochutit solí popř. hořčicí. 

Tvarohová s pažitkou 
Tvaroh vyšleháme s máslem a pažitkou. 

Pomazánka pestrá  
Do vyšlehaného másla (ramy) přidáme pomleté sardinky, umletý sýr, petřželku nebo pažitku, můžeme přidat i natvrdo uvařené nasekané vejce. 

Mrkvičková pomazánka  
Vyšleháme tvaroh s ramou a přidáme nastrouhanou mladou mrkvičku. 

Zakarpatská pomazánka 
Vyšleháme tvaroh se zakysanou smetanou a nastrouhaným ementálem. 

Soljanka z hovězího masa 
Omyté a nakrájené hovězí zadní maso osmahneme s cibulí na rozehřátém oleji. Poprášíme moukou, přidáme rajčatový protlak, nakrájené sterilované okurky, česnek, sůl.  Dusíme pod pokličkou do měkka, podáváme nejlépe s rýží.