Pomazánka falešný humr
1 středně velkou mrkev, přibližně stejně velký kus celeru a 1 vejce uvařené natvrdo nastrouháme najemno a vyšleháme s taveným sýrem (cca 100g) a máslem (cca 50g). Dochutíme česnekem, hořčicí a solí.
Chodská sýrová pomazánka
Lučinu (60g) a strouhaný Eidam (100g) vyšleháme s máslem nebo Ramou (100g), můžeme přidat jemně nakrájené jablko a dochutíme solí.
Námořnická bašta
Vyšleháme máslo a sardinky (na 100g másla cca 1/2 konzervy sardinek), přidáme trochu smetany, nastrouhaný celer, rajče a kousek čerstvé papriky. Chuť můžeme zvýraznit citronovou šťávou. Všechny pomazánky můžeme mazat na celozrnné nebo bílé pečivo.
Pomazánka mlsný ovčák
Uzený tavený sýr vyšleháme s máslem v poměru 1:1, přidáme dle chuti smetanu, sladkou papriku, popř. pažitku.
Pomazánka z ajvaru
Uvaříme 2 vejce natvrdo, nastrouháme a vyšleháme se 100 g ajvaru, taveným sýrem (2 ks cca 80 -100 g) a stejným množstvím rostlinného tuku.
Pomazánka švédská
Vyšleháme tvaroh s tresčími játry. Můžeme dochutit cibulkou, nebo lehce přisolit.
Balkánská pomazánka
Vyšlehané máslo (nebo ramu) smícháme s uvařenými pomletými červenými fazolemi a taveným sýrem a dochutíme česnekem a solí. Pro obměnu můžeme přidat lžíci rajčatového protlaku.
Drožďová pomazánka
Na zesklovatělé cibulce upražíme kostku droždí do hrudek, vmícháme vejce do ztuhnutí a necháme vychladit. Vyšleháme máslo, přišleháme studenou drožďovou hmotu a osolíme. Dle chuti můžeme přidat pažitku, strouhaný sýr nebo česnek.
Šlehaná niva
Nastrouhanou nivu ušleháme s kouskem másla a mléka. Dochutíme pažitkou, cibulkou, event. solí.
Hanácká pomazánka
Do vyšlehaného másla postupně zašleháme lučinu, tvarůžky, tošku mléka, nakrájenou cibuli a mletou papriku.
Pomazánka rychlá
Nastrouhanou šunku a nivu smícháme se zakysanou smetanou.
Mozaiková pomazánka
Máslo vyšleháme a smícháme s natvrdo uvařeným vejcem, mletou šunkou (nebo sýrem se šunkou), kapií, okurkou, sýrem. Můžeme dochutit solí popř. hořčicí.
Tvarohová s pažitkou
Tvaroh vyšleháme s máslem a pažitkou.
Pomazánka pestrá
Do vyšlehaného másla (ramy) přidáme pomleté sardinky, umletý sýr, petřželku nebo pažitku, můžeme přidat i natvrdo uvařené nasekané vejce.
Mrkvičková pomazánka
Vyšleháme tvaroh s ramou a přidáme nastrouhanou mladou mrkvičku.
Zakarpatská pomazánka
Vyšleháme tvaroh se zakysanou smetanou a nastrouhaným ementálem.
Soljanka z hovězího masa
Omyté a nakrájené hovězí zadní maso osmahneme s cibulí na rozehřátém oleji. Poprášíme moukou, přidáme rajčatový protlak, nakrájené sterilované okurky, česnek, sůl. Dusíme pod pokličkou do měkka, podáváme nejlépe s rýží.