Receptury

Pomazánka falešný humr 
1 středně velkou mrkev, přibližně stejně velký kus celeru a 1 vejce uvařené natvrdo nastrouháme najemno a vyšleháme s taveným sýrem (cca 100g) a máslem (cca 50g). Dochutíme česnekem, hořčicí a solí. 

Chodská sýrová pomazánka 
Lučinu (60g) a strouhaný Eidam (100g) vyšleháme s máslem nebo Ramou (100g), můžeme přidat jemně nakrájené jablko a dochutíme solí. 

Námořnická bašta 
Vyšleháme máslo a sardinky (na 100g másla cca 1/2 konzervy sardinek), přidáme trochu smetany, nastrouhaný celer, rajče a kousek čerstvé papriky. Chuť můžeme zvýraznit citronovou šťávou. Všechny pomazánky můžeme mazat na celozrnné nebo bílé pečivo. 

Pomazánka mlsný ovčák 
Uzený tavený sýr vyšleháme s máslem v poměru 1:1, přidáme dle chuti smetanu, sladkou papriku, popř. pažitku. 

Pomazánka z ajvaru 
Uvaříme 2 vejce natvrdo, nastrouháme a vyšleháme se 100 g ajvaru, taveným sýrem (2 ks cca 80 -100 g) a stejným množstvím rostlinného tuku. 

Pomazánka švédská 
Vyšleháme tvaroh s tresčími játry. Můžeme dochutit cibulkou, nebo lehce přisolit. 

Balkánská pomazánka  
Vyšlehané máslo (nebo ramu) smícháme s uvařenými pomletými červenými fazolemi a taveným sýrem a dochutíme česnekem a solí. Pro obměnu můžeme přidat lžíci rajčatového protlaku. 

Drožďová pomazánka 
Na zesklovatělé cibulce upražíme kostku droždí do hrudek, vmícháme vejce do ztuhnutí a necháme vychladit. Vyšleháme máslo, přišleháme studenou drožďovou hmotu a osolíme. Dle chuti můžeme přidat pažitku, strouhaný sýr nebo česnek. 

Šlehaná niva  
Nastrouhanou nivu ušleháme s kouskem másla a mléka. Dochutíme pažitkou, cibulkou, event. solí. 

Hanácká pomazánka  
Do vyšlehaného másla postupně zašleháme lučinu, tvarůžky, tošku mléka, nakrájenou cibuli a mletou papriku. 

Pomazánka rychlá 
Nastrouhanou šunku a nivu smícháme se zakysanou smetanou. 

Mozaiková pomazánka  
Máslo vyšleháme a smícháme s natvrdo uvařeným vejcem,  mletou šunkou (nebo sýrem se šunkou), kapií, okurkou, sýrem. Můžeme dochutit solí popř. hořčicí. 

Tvarohová s pažitkou 
Tvaroh vyšleháme s máslem a pažitkou. 

Pomazánka pestrá  
Do vyšlehaného másla (ramy) přidáme pomleté sardinky, umletý sýr, petřželku nebo pažitku, můžeme přidat i natvrdo uvařené nasekané vejce. 

Mrkvičková pomazánka  
Vyšleháme tvaroh s ramou a přidáme nastrouhanou mladou mrkvičku. 

Zakarpatská pomazánka 
Vyšleháme tvaroh se zakysanou smetanou a nastrouhaným ementálem. 

Soljanka z hovězího masa 
Omyté a nakrájené hovězí zadní maso osmahneme s cibulí na rozehřátém oleji. Poprášíme moukou, přidáme rajčatový protlak, nakrájené sterilované okurky, česnek, sůl.  Dusíme pod pokličkou do měkka, podáváme nejlépe s rýží.

Pomazánka jarní s řeřichou
Rozmícháme tvaroh, pomazánkové máslo a tavený sýr, přidáme rozmačkaný česnek. Znovu zamícháme a přidáme nastříhanou čerstvou řeřichu. 

Ořechová pomazánka
Do rozšlehaného tvarohu s máslem přidáme pomleté ořechy a strouhaný eidam. ( nebo tvaroh můžeme nahradit taveným sýrem)

Pomazánka z uzeného tofu sýru
Nastrouhaný tofu sýr vyšleháme s taveným sýrem a máslem (nebo ramou). Poměry volíme podle chuti. 

Pomazánka ze zeleného hrášku a tresčích jater
Sterilovaný zelený hrášek necháme okapat, pomeleme a rozmixujeme s tresčími játry. Vyšleháme s máslem. Můžeme dozdobit lahůdkovou cibulkou. 

Pomazánka z pečené červené řepy
Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme (dle velikosti až 1 hod), nebo můžeme použít vakuově balenou - vařenou. Oloupeme, nastrouháme  najemno a smícháme s tvarohem nebo pomazánkovým máslem, solí, česnekem a troškou citronu. Pro změnu můžeme nahradit česnek křenem a vlašskými ořechy, bazalkou. 

Avokávdová pomazánka s lučinou
Zralé avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Přidáme citronovou šťávu, nadrobno nakrájenou jarní cibulku, lučinu a dle chuti dosolíme. Vše řádně promícháme. 

Pomazánka barevná
Rozmixujeme podušené žampióny, syrovou mrkev, uvařená vejce, tavený sýr, pomazánkové máslo. Přidáme trošku jemně nasekané cibulky a česnek. 
 
Pomazánka tzatziky
Vyšleháme měkký tvaroh, salátovou okurku, zakysanou smetanu, česnek a sůl.